Presente y perspectivas de la agroindustria frutícola exportadora en el departamento del Atlántico
Main Article Content
Keywords
Agribusiness, vegetables, fruits, harvest, food processing, Pulp removing equipment, harvest techniques, productivity, competitivity
Abstract
This essay refers to the scene of the agriculture business in the Department of Atlántico in Colombia on their background and current situation, to analyze their perspectives on the basis of their potential contained in the document "Agenda Interna para la Productividad y la Competitividad del departamento del Atlántico." Taking into consideration the previous mistakes that did not allow further progress in this sector, but also the comparative and competitive advantages that outline the Atlántico as an agricultural platform not only as agro-exporter of the Caribbean region, but Colombia. Finally there are some recommendations for improving the competitiveness not only the local industry but of the entire Eastern subregion of the Department under the model model of a Local Development Agency (LEDA).
Downloads
References
MORENO, C. (1996) Caracterización de la producción de bocadillo en la provincia de Vélez y Ricaurte. Aspectos socioeconómicos. CORPOICA-CIMPA,. Barbosa. 112 p.
RANGEL, Cristina y PARRA, Rosalina (2003) Comercialización de la guayaba. Seminario técnico en guayaba. Ajuste tecnológico de las variables críticas de precosecha y poscosecha para la comercialización de guayaba de buena calidad., CIMPA – CORPOICA. Barbosa.
RANGEL, Cristina y PARRA, Rosalina (2003). Agronomía de la guayaba. Seminario técnico en guayaba. Seminario técnico en guayaba. Ajuste tecnológico de las variables críticas de precosecha y poscosecha para la comercialización de guayaba de buena calidad. CIMPA – CORPOICA. Barbosa.
RAMÍREZ, MANUEL y MARTÍNEZ, HÉCTOR (2005), “Transmisión de precios y efectos en producción y consumo”, en La agricultura colombiana frente al Tratado de Libre Comercio con Estados Unidos, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Bolsa Nacional Agropecuaria - BNA-, Bogotá D.C.
RODRIGUEZ B., Gonzalo y MORENO R., Cristina (2003). Estudio Del Sistema Agroalimentario Local SIAL, de La Concentración de Fabricas de Bocadillo De Guayaba En las provincias de Vélez y Ricaurte en Colombia, CORPOICA,. Bogotá. p. 70
TORRES, Lida Mireya (2003). Comercialización del bocadillo. Estudio de la situación actual de la comercialización del bocadillo en dos canales de comercialización en las ciudades de Bogotá, Medellín, Barranquilla y Bucaramanga. CORPOICA E. E. CIMPA. Barbosa. p 32.
TORRES, Lida Mireya (2003) Estudio de mercado de la guayaba para Bogotá, Medellín, Barranquilla y Bucaramanga. CORPOICA E. E. CIMPA Barbosa. p.47.
OBSERVATORIO AGROCADENAS (2005), La competitividad de las cadenas agroproductivas en Colombia. Análisis de su estructura y dinámica (1991-2004), Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural- IICA, Marzo 2005.
www.asohofrucol.com.co www.cecni.com.co ANGARITA, Claudia. Periódico el Tiempo 17 Nov. 04